Autoverzekeringen

De verzekering BA auto is verplicht voor elk voertuig. Je hebt een ongeval in fout of niet? Wat gebeurt er dan in de praktijk?

De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (of verzekering BA auto) is de verzekering die slachtoffers vergoed bij een ongeval op de weg. Deze vergoeding kan betrekking hebben op stoffelijke schade (de wagen) of lichamelijke schade (aan personen).

Voor de afhandeling van een schadedossier is het correct invullen van een Europees AanrijdingsFormulier onontbeerlijk. Zowel met een Belgische als een buitenlandse partij dient een EAF ingevuld te worden.

Als de politie ter plaatse komt voor een proces verbaal, vraag dan nog steeds voor het invullen van een EAF. Dit kan de mogelijke procedures met maanden inkorten.

LET WEL : teken nooit een EAF waarbij je je niet akkoord kan verklaren met de gemeenschappelijke delen zoals plaats, getuigen en schets. Ook al werd dit opgetekend door de politie.

Neem in dit geval het NIET ondertekend exemplaar (origineel of doordruk) vanhet EAF mee voor het verzorgen van uw aangifte.

Verklaart de tegenpartij bij opmerkingen iets waarje niet mee akkoord bent, spreek dit dan zelf tegen in je eigen opmerkingenvlak 12

Indien je aansprakelijk bent voor een ongeval (een ongeval in fout) :

Je verzekering burgerlijke aansprakelijkheid zal de schade betalen die je veroorzaakt hebt aan de andere wagen en eventuele andere betrokkenen.

Indien je een ongeval hebt en je bent niet aansprakelijk (je bent niet in fout):

Je verzekering burgerlijke aansprakelijkheid BA zal de schade aan je auto laten schatten door een onafhankelijke expert. De verzekering BA auto van de persoon die in fout is zal die schade betalen. Samenspraak tussen Belgische verzekeraars hebben tot het voordeel geleid dat de eigen verzekeraar zal instaan voor de vergoeding en deze zal verhalen op de andere partij.

Heb je ook verwondingen? Deze schade dient geregeld worden door de verzekeraar van de aansprakelijke partij.

De verzekering BA auto zal dus nooit de schade betalen aan je eigen auto. Alleen de omniumverzekering zal automatisch de schade aan je eigen voertuig vergoeden.

Wat is een beperkte omniumverzekering? Waarom deze formule kiezen ?

De gedeeltelijke omnium of partiële omnium beschermd je voertuig tegen brand, diefstal of glasbreuk en natuurgeweld : je voertuig zal op die manier beschermd zijn tegen een aantal andere risico's dan ongevallen op de weg.

Er is brand uitgebroken in je wagen:

De verzekering vergoedt de schade aan je voertuig. Het bedrag van de schade bij brand is bepaald in je verzekeringscontract, en hangt onder andere af van de ouderdom van de wagen op het moment van de brand. Bij gedeeltelijke schade wordt in overleg met de garage het schadebedrag bepaald door een onafhankelijk schade-expert.

Als je voertuig gestolen is en niet wordt teruggevonden:

De verzekering vergoedt de schade aan je voertuig. Het bedrag van de schade is bepaald in je verzekeringscontract, en hangt onder andere af van de ouderdom van de wagen op het moment van de brand. Bij gedeeltelijke schade wordt in overleg met de garage het schadebedrag bepaald door een onafhankelijk schade-expert.

Als je wagen schade heeft opgelopen ten gevolge van natuurgeweld zoals hagel, storm en sneeuwval :

De verzekering vergoedt de schade aan je voertuig. Het bedrag van de schade is bepaald in je verzekeringscontract, en hangt onder andere af van de ouderdom van de wagen op het moment van de brand. Bij gedeeltelijke schade wordt in overleg met de garage het schadebedrag bepaald door een onafhankelijk schade-expert.

Als je glasbreuk hebt aan je wagen:

Je kan dan de herstelling laten uitvoeren bij een door de verzekeraar erkende glashersteller zonder eigen risico. Kies je voor je eigen heersteller is een expertise noodzakelijk en geldt er een vrijstelling van 250 EUR.

De omniumverzekering: de beste bescherming voor je auto. Wat dekt de omniumverzekering?

De omniumverzekering of verzekering casco, beschermt je wagen op dezelfde manier als de verzekering mini-omnium: dit wil zeggen tegen brand, diefstal en glasbreuk en natuurgeweld maar ook de schade aan het voertuig ten gevolge van een ongeval of vandalisme.

De omniumverzekering is bij KBC gebaseerd op het aankoop of leasebedrag. Het doel van de verzekering is de bescherming van je investering. 

Indien je aansprakelijk bent voor een ongeval (je bent in fout):

Je omniumverzekering zal de schade betalen. Bij een volledig verlies van de wagen zal de verzekeraar de waarde van de wagen betalen zoals bepaald in de verzekeringspolis op basis van het verslag van de aangestelde expert.

De omniumverzekering bevat, in tegenstelling tot de beperkte omnium verzekering ook altijd een vrijstelling. De vrijstelling is het bedrag dat de verzekeraar niet zal betalen, maar dat jezelf zal moeten bijleggen. Dit is een vast bedrag tussen 250 en 1250 EUR per schadeoorzaak.

Je hebt een ongeval en je bent niet in fout:

Je omniumverzekering komt tussen. En regelt de afhandeling met de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering van diegene die in fout is.

Wanneer is de omniumverzekering noodzakelijk?

De omniumverzekering is zeker nodig wanneer je een lening voor je wagen afbetaald. Op die manier zal je nooit afbetalen voor een voertuig dat je door een ongeval niet meer hebt.

Indien je gekwetst bent, zal je autoverzekering je medische kosten niet betalen. Een speciale bijkomende dekking bestaat hiervoor : de ongevallenverzekering die tussenkomt voor de persoonlijke medische kosten tot beloop van het afgesproken bedrag in het verzekeringscontract. Deze verzekering kan worden uitgebreid tot alle privé ongevallen die je kan overkomen.

Certis Groep bvba
Verzekeringen Van Loon & Peeters
Heuvelplein 25
2910 Essen

T. 03 677 07 77
F. 03 677 05 53
info@certisgroep.be
Certis Groep Verzekeringen Essen
Openingsuren kantoor
Ma  09:00-12:30u  13:30-17:30u
Di  09:00-12:30u  13:30-17:30u
Wo  09:00-12:30u  13:30-17:30u
Do  09:00-12:30u  13:30-17:30u
Vr  09:00-12:30u  13:30-17:30u
Daarbuiten op afspraak
©2019 Certis Groep bvba - Verzekeringen Essen - FSMA 030653A - Ondernemingsnummer 0448 181 273
Verbonden agent, KBC Verzekeringen NV, Professor Roger Van Overstraetenplein 2, 3000 Leuven, België BTW BE 0403.552.563, RPR Leuven
Rekeningnummer IBAN BE83 7331 1444 8815 (BIC = KREDBEBB)